Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Marturia unei familii a carei viata a fost transformata intr-un cosmar in urma extractiilor de gaze 29 martie 2013

Impactul asupra bunastarii » Marturia unei familii a carei viata a fost transformata intr-un cosmar in urma extractiilor de gaze 29 martie 2013

Sursa: http://www.wtae.com/news/local/investigations/Family-says-gas-drilling-turning-paradise-home-into-nightmare/-/12023024/19524746/-/9emijj/-/index.html

"MARTURIA UNEI FAMILII A CAREI CASA DE VIS A FOST TRANSFORMATA INTR-UN COSMAR-IN URMA EXTRAGERILOR DE GAZE"
 
FAYETTE CO., PA, USA: Familia Hadley si-a construit casa acum cativa ani, tocmai inainte ca forarile de gaze sa ia amploare. Li s-a oferit ocazia sa cumpere si drepturile de gaz, dar au refuzat. Acum regreta ca nu au facut-o, pt ca-si impart cei 115 acri de teren agricol cu compania de gaze, Marcellus Shale.
O baltoaca de-a lungul drumului in regiunea de sud a zonei Fayette, este naturala, ca o fantana arteziana, dar aceasta nu e genul de baltoaca termala.
David Hadley i-a declarat lui Jim Parson, reporterul de la Action News ca nu-si aduce aminte cu exactitate cand a observat-o pt prima data, "dar o vedem fierband de cativa ani.", spune el.
Cam in aceeasi perioada, puturi de gaz au fost forate pe proprietatea lui Hadley. Acesta l-a invitat pe reporter sa faca ceea ce a facut si el, cand a vazut cum fierba balta: si anume sa aprinda o bricheta.
  " Apa aceasta chiar arde?" l-a intrebat reporterul pe dl. Hadley.
Cand dl. Hadley a pus o palnie in apa, flacara a ramas aprinsa. "Caii obisnuiau sa bea apa din aceasta balta, si caprioarele si ratonii. Toate aceste aniumale au disparut si nici un animal nu mai bea din ea. Nu mai e nici o urma de viata in jurul acestei balti", a declarat Hadley.
Si asta nu e ceea ce-l deranjeaza cel mai mult pe dl. Hadley.
Cam la 150 de yarzi distanta de casa lui, capacul de la tancul cu gaz natural, a sarit si un nor de gaz a inceput sa pluteasca in aer. Dl. Hadley a inregistrat imediat incidentul dinauntrul casei sale.
"Il vedeam din casa. Era foarte vizibil ce se intampla", Hadley i-a declarat reporterului.
In cateva minute valea s-a umplut de ceata din cauza fumului, in timp ce baitelul de 5 anisori al d-lui Hadley se plimba cu bicicleta.
"Asta s-a intamplat in timp de baietelul dvs. era acolo?" a intrebat Parson, reporterul.
"O, bine inteles. Nu au nici un scrupul. /Nu le pasa!"
Dl. Hadley i-a spus reporterului ca atunci a iesit imediat afara si l-a confruntat pe unul din muncitori.
"I-am cerut sa se opreasca", a spus el. "Stiu ce contin aceste gaze si nu vreau ca copiii mei sa le respire. Trebuie sa te opresti!", si bine inteles ca muncitorul nu s-a oprit din ceea ce facea/din forat, a declarat dl. Hadley.
 
"Nu-i poti opri. Este un put activ. Ne spun ca au voie sa polueze. Nu-i poti opri. Iti rad in fata", i-a spus Linda, sotia d-lui Hadley, reporterului.
Cand dl. Hadley i-a confruntat pe muncitori, acestia au anuntat organele de politie, care au pus lacat pe poarta ce-i permitea accesul d-lui Hadley in zona de forare.(zona de forare fiind pe proprietatea dansului).
"Aceasta este proprietatea mea, nu a companiei Atlas. Nu aveti nici un drept de trecere dincolo de aceasta poarta." le-a spus Hadley politistilor. "Ce ar trebui sa fac acum daca as avea nevoie sa fiu de cealalata parte a portii? Aceasta poarta imi apartine MIE si NU voua!"
 
Si aceasta nu a fost prima confruntare a d-lui Hadley cu cei ce forau. Cu un an in urma era sa fie arestat in urma unei confruntari cu aceiasi muncitori, fiind gasit purtand o arma asupra lui.
 
"E un cosmar. Am cumparat acest loc pt a-l transforma intr-o oaza, un loc linistit unde sa ne crestam copiii, feriti de agiatie, un loc unde ar putea calari in voie, merge pe bicicleta, bucurandu-se de viata de ferma-dar nu am stiut ca am cumparat un parc industrial" a afirmat dl. Hadley.
Departamentul de Stat pt Protectia Naturii a declarat ca motivul pt care apa de pe proprietatea familiei Hadley, ia foc, este rezultatul migrarii de gaz metan de la un zacamant vechi de carbuni si nu al forarii de gaze.
Familia Hadley a atras atentia ca problema apei nu a aparut decat dupa ce puturile de gaz au fost forate pe proprietatea ei.
 
 Un reprezentatnt al companiei Atlas, a declarat ca ulterior, familiei Hadley i s-a dat o cheie de la lacatul de pe poarta sa.
Compania a mai afirmat ca scurgerea chimica de la tancul de gaza fost in limita permisa, dar un reprezentatnt al Departamentului pt Protectia Naturii i-a declarat reporterului, Jim Parson, ca acest caz este inca sub investigatii.
 
Comapania Atlas Energy, intr-un declarat, a emis urmatoarele afirmatii pt canalul de televiziune Channel 4 Action News:
a) va confirmam ca sunt lacate pe porti si ca proprietarului i s-au dat chei de la toate lacatele, astfel incat doar reprezentantii autorizati ai companiei noastre si proprietarul sa poata avea acces.
 
b) scurgerea de gaz metan a fost investigata de catre Departamentul pt Protectia Muncii si s-a dovedit a fi de la un vechi zacamant de carbuni, care exista dinaintea detinerii locului de catre actualul proprietar si nu din alta parte. Aceasta informatie poate fi confirmata de catre oficiul regional Pittsburgh al Departamentului pt Protectia Naturii.
 
c) scurgerea de gaz descrisa de proprietar se incadreaza in parametrii de emisie a gazelor stabiliti de catre regulamentul de stat si este o operatiune standard de mentinere a sigurantei zonei.
 
  Miercuri, 27 martie, angajati ai Departamentului pt Protectia Naturii au fost prezenti la fata locului sa discute pe marginea scurgerii de gaze si au confirmat ca aceste scurgeri  se incadreaza in aparametrii admisi. Din nou, aceasta informatie poate fi confirmata contactand biroul regional din Pittsburgh al Departamenrului pt Protectia Naturii.

-------------------------------------------------------
Traducere din engleza de Geanina Visan

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii