Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?
RSS

Materiale redactate de membri GISCB

Regiunea Bârlad » Materiale redactate de membri GISCB

GISCB a organizat numeroase conferinte in Barlad si in tara  spre a atrage atentia asupra pericolelor aduse de explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. 
Au fost redactate numeroase scrisori catre autoritati si catre presa, precum si analize ale impactului asupra sanatatii oamenilor, a economiei nationale si asupra mediului.
Prezentam aici cateva din aceste materiale, multe din scrisorile catre autoritati ramanand fara raspuns.

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • IMG_2685.JPG

  Ce inseamna a sluji lui Dumnezeu si oamenilor

  un articol scris de Parintele Protopop Vasile Laiu pentru o carte ce urmeaza sa apara in Belgia

  Nu m-am considerat şi nu mă consider un om deosebit faţă de semenii mei, mă consider un om ca toţi oamenii creat de acelaşi Dumnezeu care ne-a creat pe toţi, dar care are şi responsabilităţi pe această lume, nu numai drepturi.[..]

  Atunci când viaţa oamenilor şi mediul înconjurător – creaţia lui Dumnezeu- sunt ameninţate prin orice mijloace şi metode, inclusiv prin activităţi de extracţie a resurselor energetice prin metoda fracturării hidraulice, slujitorii Bisericii nu pot rămâne indiferenţi.

  Am convingerea că aceste resurse vor putea fi exploatate de generaţiile viitoare, care, prin inspiraţia dată de Dumnezeu, vor descoperi acele metode nedistructive şi prietenoase cu mediul şi viaţa, prin care ele să fie exploatate.

  Mişcarea antifracking nu este o mişcare anti-progres sau anti-dezvoltare ci este o mişcare firească şi logică, justificată prin prudenţă şi raţiune, pentru că Dumnezeu a rânduit fiecărei generaţii să descopere şi să folosească (exploateze) acele resurse care să asigure perpetuarea vieţii de la o generaţie la alta.

  Ceea ce am primit noi de la generaţiile trecute este împrumutat de la generaţiile viitoare.

 • Discutie despre beneficiile explorarii si exploatarii gazelor de sist in Pennsylvania cu un consilier local din Pittsburgh, PA

  Am luat un interviu  domnului Douglas Shields, initiatorul ordonantei de interzicere a forarii pentru gaz in Pittsburgh, ordonanta care a transformat Pittsburgh-ul in primul oras din SUA care a interzis fracturarea hidraulica. Multe alte orase americane i-au urmat exemplul. Domnul Shields ne atrage atentia ca fracturarea hidraulica a avut efecte foarte nocive in Pennsylvania. Cititi intreg interviul dand click pe titlu.

  "Un alt lucru care este important pentru oamenii din Romania este ca sa se uite mai departe decat Romania, sa se uite in alte tari precum Statele Unite, Noua Zeelanda, Irlanda, Marea Britanie, sunt o multime de exemple de probleme si de lucruri la care nici nu v-ati gandit, inflatie locala, coruperea guvernului... Pentru fermieri, industria producatoare de gaz si petrol, odata cu gazul dorit, produce de asemeni si un strat de ozon la nivelul pamantului, si asta are un efect foarte serios asupra recoltelor, in particular asupra plantelor de soia si a nucilor.
  Un vechi proverb spune ca nu stii ce ai castigat pana nu ai adunat tot ce ai pierdut. Cand toata lumea se uita doar la bani, nimeni nu se uita la ce poate merge prost, si noi in Pennsylvania am avut multe care au mers prost."

 • Discutie despre beneficiile explorarii si exploatarii gazelor de sist in Pennsylvania cu un consilier local din Pittsburgh, PA (partea a doua)

  "Este o localitate din nordul Pittsburgh-ului, la 40 de mile (probabil in jur de 50 de km), se numeste The Woodlands. Este o comunitate mica, relativ saraca, s-au facut multe forari imprejurul acestor case.

  Sunt de acum doi ani de cand au observat ca apa lor era contaminata si Statul a venit sa constate si a spus ca nu era din cauza forarilor pentru gaze. Intr-adevar? Oamenii au trait acolo pentru mult timp, o suta de ani sau mai mult, si acum, dintr-o data, s-a intamplat ceva foarte rau.

  Li s-a spus: sunteti pe cont propriu. Compania care a forat nu a fost facuta raspunzatoare si acum oamenii se ofera voluntar ca sa adune bani si sa duca apa la acele case, este o situatie foarte dificila, puteti sa vedeti pe internet, este The Woodlands, Butler County, Pennsylvania, SUA."

 • Proclamatie-protest de la marsul din Barlad de pe 27 februarie 2013

  Aceasta proclamatie a fost data la marsul de protest de pe 27 februarie 2013 de la Barlad, la care au participat aproximativ 8000 de persoane.  Marsul a fost mediatizat foarte putin la nivel central.   Protestul a fost consecinţa faptului că, încă din luna decembrie a anului 2012 şi apoi în perioada ianuarie – februarie 2013, au fost luate la nivel guvernamental o serie de măsuri care au grăbit punerea în aplicare a proiectului pentru perimetrul EV 2 Bârlad dar şi pentru că au fost concesionate perimetre noi (Tulcea, Banat, Bihor) pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist. U.S.L., dupa ce a castigat alegerile avand o pozitie impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist, odata ajunsa la guvernare, si-a schimbat total atitudinea.
  Versiunea in engleza
  http://gazedesist.ro/?proclamation-barlad-february-27-2013,20

   

 • Scrisoare catre ministrul de externe, domnul Titus Corlatean, 2013

  Aceasta scrisoare a fost trimisa ca raspuns la declaratiile ministrului Corlatean in cadrul unei emisiuni in care minimiza protestele din Barlad, dupa ce partidul sau castigase alegerile promitand in campania electorala ca va impune un moratoriu impotriva exploatarii si explorarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

 • Scrisoare catre presa din partea GISCB, februarie 2013

                 Aceasta scrisoare a fost trimisa presei pentru a prezenta indignarea locuitorilor din zonele avizate de explorarea si exploatarea gazelor de sist in fata declaratiilor si actiunilor premierului Ponta. După ce în două campanii electorale reprezentantii U.S.L. se declarau împotriva licenţelor acordate şi criticau aspru pe foştii guvernanţi, reuşind să determine populaţia României să-i voteze în procentele cunoscute, imediat după ce au ajuns la putere şi-au schimbat atitudinea.

  Astfel dl. prim ministru Victor Ponta a uitat că inainte de alegerile parlamentare vorbea despre «riscurile geologice, de poluarea mediului, de poluarea apelor freatice, de lipsa de discernământ a celor de la P.D.L., care au acordat licenţele de explorare-exploatare în Dobrogea, fără un studiu prealabil care să evidenţieze consecinţele grave pentru populaţie şi mediul în care trăieşte» , iar când U.S.L. a ajuns la putere, tot dl. Ponta afirmă că ``negocierile cu CHEVRON, pentru exploatarea gazelor de şist, reprezintă o zonă de interes şi ar fi o soluţie pentru a spori independenţa energetică a României".

 

Comentarii