Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Povestea adevarata a dezastrului companiei CHEVRON din Ecuador. (II)

Adevarul despre Chevron » Povestea adevarata a dezastrului companiei CHEVRON din Ecuador. (II)

 
            „Timp de aproape trei decenii de foraj de petrol în Amazonul Ecuadorian, Chevron a aruncat miliarde de tone de deșeuri toxice în cursurile de apă pe care localnicii le folosesc pentru apa potabilă. Rezultatul: o criza de sanatate umanitară și publica care afecteaza mii de oameni care trăiesc în comunitățile indigene și fermiere. Chevron a folosit fiecare truc legal în carte pentru a întârzia rezolvarea cererilor de despăgubire ale comunităților afectate.” 
 
            In anul 1960, compania americana CHEVRON, actionand sub numele de TEXACO, a inceput un contract care avea drept scop forarea bazinului padurii amazoniene in vederea obtinerii de petrol, contract semnat impreuna cu guvernul Ecuadorian. Pe parcursul urmatorilor 26 de ani, Chevron a forat si extras miliarde de galoane (1 galon = 3.785 litri) de petrol pur care au generat profituri uriase pentru companie. In actiunile sale, aceasta companie a savarsit unul dintre cele mai monstruoase (oribile) abuzuri fata de mediul inconjurator din istorie.
 
            Aflat pe coasta de Vest a Americii de Sud,  chiar la Ecuator (de unde i se trage si numele) se afla statul Ecuador. Un pic mai mic in dimensiuni decat Statul Nevada, Ecuador este casa atat pentru insulele Galapagos cat si pentru padurea Amazoniana. Ecuador este de asemenea casa multor triburi indigene. Acesti oameni traiesc doar din munca pamantului. Folosesc apa din rauri atat pentru baut, cat si pentru pescuit, imbaiat si gatit. Dar acum, multumita companiei CHEVRON acesti oameni sunt bolnavi si pe moarte pentru ca inca utilizeaza apa din rauri in aceste scopuri.
 
            Iata ce a putut realiza aceasta companie, CHEVRON, in minunata padure amazoniana – unul din cele mai fragile si mai diversificate ecosisteme de pe planeta, casa a cinci (5) grupuri indigene.
(MINUTUL 1:18 pana la MINUTUL 1:22):
CHEVRON a ales sa nu injecteze apa toxica din nou in pamant, ci a preferat sa instaleze un sistem intreg de tevi pentru a deserta apa toxica in raurile din apropiere. Si tot CHEVRON a decis sa nu instaleze gropile de colectare a deseurilor asa cum o facuse pe teritoriul Statelor Unite (POZA de la minutul 1:34), astfel sa nu permita deseurilor toxice sa se scurga in pamant ci a creat aceste gropi astfel incat acestea puteau trece cu usurinta in pamant contaminand astfel sursele de apa potabila, surse pe care localnicii le utilizau in mod curent pentru baut si treburile casnice.  Si, in loc de a gasi o modalitate normala de a elimina deseurile toxice, CHEVRON a decis sa le pastreze si pe acestea in bazin, permitandu-le sa patrunda in pamant. Mai apoi a instalat tevi care sa transporte namolul (noroi) in raurile din apropiere. Si, in loc de a capta gazele toxice create in timpul forarii, CHEVRON a decis sa arda aceste gaze*. Prin aceasta ardere, s-au produs flacari puternice (imense) si au fost eliberate in atmosfera toxine. Toate acestea in timp ce localnicii continuau sa utilizeze apa din rauri si izvoare pentru consumul casnic si pentru baut (poza minutul 2:11), ACELEASI rauri si izvoare in care CHEVRON continua sa-si deverseze deseurile toxice.
 
            In cateva evaluari medicale, desfasurate independent, dintre care una desfasurata in oraselul San Carlos, rata cancerului a crescut de peste 30 de ori iar leucemia in randurile copiilor a atins cote alarmante. Acesta este adevaratul impact asupra oamenilor cu privire la expunerea la substante din mediul petrolier. Criza de sanatate umanitara declansata din aceasta catastrofa ecologica putea fi CU USURINTA prevenita, DACA CHEVRON ar fi intocmit bazinele de colectare a deseurilor intocmai ca pe teritoriul SUA si ar fi RE-Injectat apa toxica (asa cum prevad standardele din Legea industriei petroliere) in pamant. Dar de ce atunci Chevron a preferat sa aleaga practici ne-legale intr-un mediu atat de delicat precum padurea amazoniana din Ecuador? Pentru ca singurul motiv avut in tot acest timp a fost profitul, neluand in considerare pretul platit de localnici si de fragilul ecosistem. Si binenteles ca au sperat ca nu vor fi prinsi. In anul 1993, oamenii din comunatile afectate, cunoscuti si sub denumire de „Los Afectados”, au dat in judecata compania CHEVRON pentru a o obliga sa accepte responsabilitatea asupra dezastrului ecologic creat. In scurt timp de la inceperea procesului, CHEVRON a incheiat o intelegere cu guvernul ecuadorian sa cheltuiasca 40 milioane de dolari americani in vederea COSMETIZARII bazinelor de colectare a deseurilor (916 la numar), prin acoperirea cu pamant dar fara sa indeparteze insa deseurile care pana in ziua de azi continua sa contamineze solul si apa potabila din rauri si izvoare. Toate promisiunile facute de Chevron pareau a fi indeplinite, insa acestea s-au naruit in fata realitatii si a dovezilor. (ppm reprezinta parts per million, adica exprimarea exacta a unei concentratii foarte diluate dintr-o substanta, 1 ppm = 1miligram la litru de apa – in contaminarea cu petrol-hidrocarbura). CHEVRON a expus intentionat populatia bastinasa din Ecuador la nivele imense, de ne-acceptat atat fata de legile SUA cat si fata de legile Ecuadorului. (poza minutul 4:06)
 
Dupa ani in care CHEVRON si-a folosit toate tacticile posibile in vederea obstructionarii realitatii, Tribunalul din Ecuador a gasit compania CHEVRON ca vinovata si a obligat-o la plata sumei de 18 miliarde de dolari americani, suma ce presupune atat acoperirea cheltuielilor de curatare a zonei cat si compensari oferite comunitatilor autohtone afectate. Dar CHEVRON a parasit teritoriul Ecuadorului si a spus ca nu va plati nici un cent din banii datorati. Fostul Vicepresedinte al CHEVRON, Charles James, a declarat ca „ vor lupta pana va ingheta iadul si ca atunci vor avea prilej sa patineze pe el”. CHEVRON va lupta cu tot ce ii sta in putinta sa evite asumarea responsabilitatii catastrofei create.
 
Acum, dupa ce CHEVRON a stricat echilibrul padurii amazoniene din Ecuador ce va face pentru a putea schimba sau macar imbunatati situatia? NIMIC! Pana in ziua de azi (Luna Mai a anului 2012) CHEVRON continua sa sustina ca nu e responsabil pentru cele intamplate. Numeroase teste ale solului, preluate chiar de la locul bazinelor de colectare a deseurilor, fac dovada ca inca exista niveluri ridicate de toxicitate in zonele afectate, niveluri ingrijoratoare mai ales la metalele cauzatoare de cancer, cum ar fi: bariu, benzen, cadmiu, crom, etil benzen, plumb, mercur, particule, dioxid de sulf, acid sulfuric, toluen, vanadiu, xylen, zinc. In timp ce CHEVRON continua sa fuga de justitie, oamenii din zona afectata continua sa lupte pentru dreptate in tari unde CHEVRON inca detine bunuri si spera sa obtina ceea ce li s-a promis: curatarea locului, apa potabila si sanatate.
 
Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati:
 
 
________________
*flaring = arderea gazului este procesul prin care gazele naturale în exces sunt eliberate dintr-un câmp de petrol și arse.) Excesul de gaz poate fi produs în timpul forării și extragere a petrolului. Acest "gaz asociat", un deșeu produs în aceste condiții, poate fi folosit pentru a genera electricitate; cu toate acestea, infrastructura necesară, o piață adecvată și o structura a prețului suficientă trebuie să fie studiate si realizate înainte ca deșeul sa devine energie.
 
Sursa: http://www.ehow.com/about_6557538_definition-gas-flaring.html

Traducerea de Adriana Darie

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii

  • Stella
    2013-10-25 16:59

    Fiecare roman incepand de la scoala elementara si pana la pensionari ar trebui si au dreptul sa fie informati si sa cunoasca efectele fracturarii hidraulice in exploatarea gazelor de sist. De asemenea toti ar trebui informati despre "aventurile" oamenilor ce au fost orbiti de "generozitatea" marilor firme ca Chevron.