Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Protestul de la rafinaria Chevron din Richmond este cel mai recent exemplu de mars organizat de cetateni ingrijorati de schimbarile climatice 3.08.2013

Adevarul despre Chevron » Protestul de la rafinaria Chevron din Richmond este cel mai recent exemplu de mars organizat de cetateni ingrijorati de schimbarile climatice 3.08.2013

Sursa: http://www.mercurynews.com/science/ci_23790772/big-protest-at-chevron-richmond-refinery-is-latest

                                                                                                            un articol de Paul RogersRICHMOND - Mai mult de 1.000 de oameni au mărșăluit sâmbătă pe străzile din Richmond pana la porțile rafinăriei Chevron, unde 210 de persoane au fost arestate, ca parte a unui protest împotriva gigantului petrolier și a altor companii de combustibili fosili.

Scandând "arestati Chevron", protestatarii s-au așezat în fața porților rafinăriei înainte de a fi luati de politie cu cătușele la maini spre a innabusi revolta. Evenimentul a fost programat pentru a marca aniversarea exploziei și a incendiului de pe 6 august de la rafinărie, care a generat un nor mare de fum negru și a trimis 15.000 de oameni la spital cu probleme respiratorii.

Confruntarea
a fost insa mai mult decat doar o bătălie a comunitatii locale impotriva celui mai mare angajator si poluator. Conflictul reprezintă cea mai recenta dovada ca mișcarea ecologiștilor din Statele Unite ale Americii creste rapid si se organizeaza tot mai multe mitinguri, marșuri și se exprima o atitudine de nesupunere civica pentru a cere mai multe măsuri de reducere a emisiilor cu efect de seră.

Mai mult de 1.000 de demonstranți au marsaluit catre rafinăria Chevron după un miting la stația BART în Richmond, California, sâmbătă 3 august 2013 (Ray Chavez / Bay Area News Group)


"Ritmul se inteteste", a declarat Bill McKibben, unul dintre organizatorii evenimentului.

McKibben este un scriitor din Vermont, care a fost co-fondator a grupului non-profit 350.org, care a organizat mii de evenimente similare în ultimii cinci ani. El a fost printre primii oameni arestați sâmbătă. McKibben a spus ca sunt tot mai multe proteste pentru ca oamenii sunt frustrati deoarece Congresul nu a adoptat legi naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din cărbune, petrol și alte industrii de combustibili fosili, în ciuda dovezilor științifice copleșitoare că planeta se încălzește.

"Toată lumea a crezut la început că, dacă aveți o problemă atât de mare încât oamenii de stiinta au spus ca este o problemă, atunci sistemul nostru va acționa", a spus McKibben. "Asta a fost presupunerea mea. Dar la un moment dat a devenit clar că nu se întâmplă asa ceva. Știința nu a castigat meciul in fata banilor. Au cumpărat Congresul Statelor Unite."

McKibben, un profesor de la Middlebury College, caruia i-a fost atribuit o bursa Guggenheim in 1993 pentru scrierile de non-ficțiune, a declarat ca obiectivele majore ale mișcării includ convingerea președintelui Obama de a anula constructia conductei Keystone XL, care ar permite Canadei să exporte petrol extras din nisipurile de gudron catre rafinăriile americane din Houston și alte orașe. Stimularea fondurilor federale și a creditelor fiscale pentru alte proiecte de energie regenerabilă precum cea solară si eoliană este de asemenea printre obiectivele miscarii, împreună cu introducerea unei taxe federale pe emiterea de dioxid de carbon sau a unui program de limitare a comertului cu petrol, similar cu cel din California, care ar oferi stimulente pentru utilizarea de mai puțini combustibili fosili.

Poliția a arestat 209 de persoane
sub acuzatia de intentie de violare de proprietate privata și o persoană sub acuzatia de agresiune pentru lovirea unei protestatar, a declarat căpitanul Mark Gagan.

"Dar ace
asta nu este nici pe departe o situație greu de controlat", a spus Gagan. "Am anticipat nesupunerea civilă de astăzi iar organizatorii și cei de la siguranța publică au lucrat impreuna pentru a face un plan."

Cei arestați au fost
cercetati la o stație de incendiu din apropiere și eliberati, a spus Gagan. Nu au fost raniti.

Oamenii de stiinta suna din ce in ce mai mult alarma cu privire la schimbările climatice. [..]

La nivel global, cei mai caldurosi 10 ani din istoricul de pana la 1800 sunt din 1998 incoace. Nivelul mării a crescut cu 7 inch în secolul 20 si oceanele s-au încălzit. Calotele glaciare din Groenlanda, Antarctica și Oceanul Arctic scad în dimensiune, ca majoritatea ghețarilor din lume.

Field a spus că înțelege de ce oamenii protesteaza. Dar mutarea lumii de la cărbune și petrol catre instalațiile de energie regenerabilă care capteaza și stocheaza carbonul va necesita o lucrare in stransa colaborare cu industria, a spus el.

"Soluția nu este să se închidă pur si simplu industria de carbune si petrol", a spus Field. "Este de a tranziționa sistemul energetic catre unul durabil. Trebuie sa se construiasca pe cât de mult se va închide."[..]

"De fiecare dată când vom vedea un uragan Sandy, Katrina sau o secetă extraordinară, acești protestatari trebuie sa puna in legatura evenimentele pentru a lamuri oamenii", a spus el. "Singura modalitate ca mesajul sa ajunga sa fie transmis este atunci când oamenii sunt afectati direct in mod repetat".

 

A contribuit la material si Robert Rogers

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii