Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Scrisoare deschisa catre dl Shah, comisarul pentru sanatate din New York, din partea unor cadre medicale si personalitati publice din PA

Impactul asupra sanatatii » Scrisoare deschisa catre dl Shah, comisarul pentru sanatate din New York, din partea unor cadre medicale si personalitati publice din PA

Sursa: http://protectingourwaters.wordpress.com/2013/03/25/pa-doctors-health-advocates-and-sickened-residents-urge-ny-health-commish-shah-to-consider-pa-fracking-health-impacts-in-ny-review/

 

25 martie 2013

de Sarah Lowry

 

Către Dr. Nirav Shah

Comisarul pentru sănătate al statului New York

Departamentul pentru Sănătate al statului New York

Corning Tower, Empire State Plaza

Albany, NY 12237

Domnule Dr. Shah,

 

Subsemnații, medici, susţinători ai sănătăţii publice, lideri locali și rezidenți din Pennsylvania, împărtășim convingerea dvs. că îngrijirea sănătății reprezintă un ecosistem- viziune care urma să fie subiectul conferinţei pe care ar fi trebuit să o ţineţi astăzi, dar care s-a anulat.

Lipsiţ de o importanţă care s-ar putea compara cu a guvernatorului de New York și a dvs, ne aflăm într-o stare de criză, atacaţi puternic de industria de foraje de gaze neconvenționale. Neştiuţi de opinia publică, suferim efectele asupra sănătăţii cauzate de produse chimice volatile, explozii, incendii, apă contaminată, poluanți atmosferici periculoşi, emisii de combustibil și multe altele. Ne-am dori ca vocile noastre să se facă auzite astăzi, când vizitaţi statul nostru.

Pentru început, avem trei rugăminţi :

1) În primul rând, în calitate de comisar pentru sănătate al statului New York, dvs reprezentaţi o parte vitală a ecosistemului pentru îngrijirea sănătaţii din întreaga regiune Marcellus Shale. Astfel încât noi, oamenii din Pennsylvania, credem că este imperativ necesar să vă menţineţi aceeaşi poziţie, păstrând moratoriul din statul dumneavoastră împotriva exploatării gazelor de șist.

Impactul asupra întregului ciclu de viaţă a dovedit că exploatarea gazelor de şist nu este sigură pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor. Cazurile de îmbolnăvire sunt larg răspândite în zona de şist din Pennsylvania. Multe cazuri au fost ascunse din cauza clauzelor de ne-divulgare scrise în contracte; cu toate acestea, am reusit să realizăm o Listă a celor afectaţi, cu peste 900 de persoane și familii identificate public ca fiind afectate până acum din cauza forajelor de gaze de șist. Putem identifica pe cei care suferă şi simptomele avute, dar nu putem stabili cu precizie multiplele căi prin care se răspândeşte expunerea la produse chimice, astfel încât nu se poate garanta că vreuna dintre reglementările propuse asupra extracției gazelor de șist va proteja oamenii.

2) În al doilea rând, în studiul pe care îl desfăşuraţi privind efectele fracturării hidraulice asupra sănătăţii, aveți nevoie de studii de caz, simptomele și datele cu privire la căile de răspândire a expunerii la poluare în rândul locuitorilor statului Pennsylvania, afectaţi de extracţia gazelor de șist.

Statul nostru permite în mod iresponsabil operaţiunile de foraje şi fracturare hidraulică, fără date privind impactul asupra sănătăţii. Vă rugăm să nu faceţi aceeași greșeală în New York. Considerăm că aveți nevoie să studiaţi cazurile de îmbolnăviri și contaminare din Pennsylvania. Având în vedere că nu există mărturii publice ale plângerilor legate de sănătatea afectată din cauza dezvoltării gazelor de șist în Pennsylvania, suntem gata să vă oferim ajutorul.

Walter Tsou, medic, fost președinte al Asociaţiei pentru Sănătate Publică din America, fost comisar pentru sănătate în Philadelphia, și actualul președinte al filialei din Philadelphia a Asociaţiei Medici pentru Responsabilitate Socială, poate să vă ajute să vizitaţi şi să studiaţi familiile afectate din Pennsylvania. În plus, rezultatele studiilor Geisinger, UPenn și EPA sunt esențiale pentru investigaţia dvs. și vă rugăm să așteptați aceste studii.

3) Desigur, în spatele fiecărei date se află o viaţă umană. Deci, în al treilea rând, facem apel la dvs. în calitatea dvs. de medic. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră aici, în Pennsylvania.

Guvernatorul Corbett a forțat demisia Secretarului pentru Sănătate, Eli Avila, care recomandase crearea unui registru de stat pentru plângerile de sănătate legate de dezvoltarea gazelor de șist. Impactul asupra sănătății nu este încă urmărit de către Departamentul nostru de Sănătate.

Prin urmare, publicaţia New York Times a prezentat în noiembrie 2011 mărturii despre suferinţa familiilor Haney şi Voyles, inclusiv cazul unui băiețel care a suferit dureri intestinale timp de peste un an. Un iaz deschis de acumulare a deșeurilor rezultate din fracturare, situat în apropierea caselor lor, le-a afectat sănătatea, distrugându-le bunăstarea și ucigând 21 din animalele lor (incluzând puii născuţi morţi). Dar Departamentul nostru de Sănătate a pretins că "nu are cunoștință" de aceste efecte, uitându-se cu aceiaşi ochi orbi şi la alte suferinţe: arsuri la ochi, dureri de gât şi de cap în familiile Hallowich, Headley și sute de alte familii.

Departamentul nostru de Protecție a Mediului caută acum şi mai multe scutiri pentru industria pe care ar trebui să o reglementeze, în ciuda cazurilor semnalizate de arsuri în gât din cauza inhalării de chimicale de la staţii care au suferit explozii; sângerări nazale severe cauzate de emisiile toxice - etilen glicol, ca să cităm doar unul - deshidratări și încă multe altele.

Domnule Dr. Shah, statele noastre sunt strâns interconectate. Vă rugăm să ne ajutaţi cerând Secretarului de Sănătate din Pennsylvania să strângă şi să studieze temeinic toate plângerile de afectare a sănătăţii din cauza dezvoltării gazelor de șist, atât pe cele legate de foraj și fracturarea hidraulică, explozii și manipularea deșeurilor care se întorc din procesul de fracturare, stațiile de comprimare sau instalaţiile pentru procesarea şi stocarea gazului, incidentele de pe conducte, staţiile de produs gaz natural lichefiat, cât şi consecinţele date de procesul de re-injectare în puţuri.

Avem nevoie de viziunea dvs. holistică și umană de îngrijire a sănătăţii ca un ecosistem, ca să ne ajutaţi să ajungem la Departamentul nostru de Sănătate, care nu a făcut nimic pentru a ajuta oamenii afectaţi.

Cetățenii au strâns fonduri pentru a furniza apă curată pentru 30 de familii din comitatul Butler, Pennsylvania, întreg anul trecut; această furnizare de apă cade în continuare tot în sarcina coordonatorilor săi voluntari. Deci, vă rugăm să interveniţi

şi în favoarea noastră, astfel ca Departamentul nostru de Sănătate să înceapă să ne protejeze și să furnizeze apă persoanelor afectate atunci când este necesar.

Domnule Comisar Shah, secretizarea acoperă dezbaterea în privinţa fracturării hidraulice ca o mantie toxică. Industria păstrează secrete un număr semnificativ de substanţe chimice folosite la fracturare, la fel cum a făcut industria tutunului, dezavantajându-i pe cercetătorii asupra sănătăţii publice.

Zilnic apar aici efecte puţin cunoscute. Cămăşuirile puţurilor din Pennsylvania au ajuns sa aibă o rată ridicată de eşec de la 6,2% în 2010 la 8,9% în 2012, de exemplu. Locuitorii şi cadrele medicale au fost șocaţi de intensitatea arderilor, de scurgerea constantă de materiale toxice în sol și în apele subterane din gropile de reziduuri de fracturare căptuşite cu plastic, precum și de un regulament care împiedică medicii din Pennsylvania să elibereze informații despre produsele chimice folosite în fracturare şi ţinute secrete, chiar și în cazul în care ar proteja sănătatea publică. Vă rugăm să ne ajutaţi să dăm la o parte această mantie.

În afară de impactul acut asupra sănătății al "ruletei gazelor de șist", emisiile substanţiale de metan şi de CO2 din exploatarea gazelor de șist, care afectează întregul ciclu de viață, sunt acum cunoscute de oamenii de ştiinţă ca fiind chiar mai rele pentru climă decât cărbunele. Schimbările climatice reprezintă criza numărul unu în privinţa sănătății cu care se confruntă lumea de astăzi. S-au înregistrat rate ale scurgerii de metan la fel de mari de 9%, chiar şi fără includerea scurgerilor de pe conducte și din stațiile de compresoare. Într-un interval de timp de douăzeci de ani, metanul devine un gaz cu efect de seră de 105 ori mai puternic decât CO2, conform NASA.

Acest lucru arată că fracturarea hidraulică este ca o sare peste rănile climatului nostru. Pentru a proteja sănătatea, trebuie să protejam clima. Nu este timp pentru secrete toxice. Este timpul să sprijinim sănătatea comunităților noastre la nivel local, statal şi planetar.

Vă rugăm să faceți tot ce puteți pentru a proteja ecosistemele noastre interconectate și pentru a proteja sănătatea publică.

 

Cu stimă,

 

-Walter Tsou, MD, MPH

Președinte al Asociaţiei Medici pentru Responsabilitate Socială Philadelphia

Fost comisar pentru sănătate din Philadelphia

 

-Carla Campbell, MD, MS

Pediatru, medic de sănătate publică şi membru al Asociaţiei Medicii pentru Responsabilitate Socială Philadelphia

 

-Julie Becker, PhD, MPH

Membru al Asociaţiei Medicii pentru Responsabilitate Socială Philadelphia

 

-Teresa Méndez-Quigley, MSW, LSW

Director Programe de Sănătatea Mediului

Membru al Asociaţiei Medicii pentru Responsabilitate Socială Philadelphia

 

-Vincent Pedre, MD

Centrul pentru Sănătate Pedre New York

 

-Alfonso Rodriguez, MD

Preşedintele Coaliţiei pentru Sensibilizarea Forării de gaze

 

-B. Arrindell

Director Damascus Citizens for Sustainability

 

-Jason Bell

Co-Fondator Tour de Frack

 

-Sam Bernhardt

Organizator Pennsylvania Food & Water Watch

 

-Iris Marie Bloom

Director Protecting Our Waters

 

-Marjorie Van Cleef

Preşedinte al Comitetului pentru terminarea războaielor

Liga internaţională a femeilor pentru pace şi libertate

 

-J.Stephen Cleghorn, PhD

Proprietar – Paradise Gardens and Farm

Reynoldsville, PA

 

-Tanyette Colon

Fondator Mothers United for Sustainable Technologies (M.U.S.T.)

 

-Jolie DeFeis

Co-Fondator Save Cummins Hill

 

-Jed Dodd

Preşedinte Pennsylvania Federation BMWED-Teamsters

 

-Julie Ann Edgar

Organizator Lehigh Valley Gas Truth

Fondator Safe Water Society

 

-Karen Feridun

Fondator Berks Gas Truth

-Josh Fox

Regizor GASLAND

Milanville PA şi Brooklyn NY

 

-Jenny Lisak

Co-director Pennsylvania Alliance for Clean Water and Air

 

-R. Martin

Coordonator PA Forest Coalition

 

-Eric David Peters

Co-Fondator Growing Community Project of West Chester, PA

 

-Liz Rosenbaum

Keep Tap Water Safe

 

 

-Maya van Rossum

The Delaware Riverkeeper

Delaware Riverkeeper Network

 

-Rev. Leah D. Schade

Pastor United in Christ Lutheran Church, Lewisburg, PA

Doctorand al Seminarului Teologic Luteran din Philadelphia

Fondator Coaliţia Interconfesională pentru Pământ Sacru

 

Vera Scroggins

Citizens for Clean Water

Susquehanna County, Pennsylvania

 

-Diane Sipe

Comitetul de Planificare

Marcellus Outreach Butler

 

-Melinda Hughes-West

Preşedinte Nature Abounds

 

-Sue Laidacker

Membru în comitetul Organizations United for the Environment (OUE)

Membru în Comitetul Executiv al Shale Justice

 

-Diane Siegmund

Psiholog

Clarks Summit, PA

 

Jay Sweeney

Preşedinte Green Party of Pennsylvania

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii