Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Toate slujbele oferite de fracturare vin la pachet cu un risc crescut de cancer pulmonar 2.04.2013

Impactul asupra sanatatii » Toate slujbele oferite de fracturare vin la pachet cu un risc crescut de cancer pulmonar 2.04.2013

Sursa: http://grist.org/news/all-those-fracking-jobs-come-with-an-increased-risk-of-lung-cancer/

                                                                                                                        de Susie Cagle

Fracturarea hidraulică e a naibii de periculoasă.”Indeed.

În timp ce întreg dezastrul pe care fracturarea hidraulică l-ar putea cauza pământului este destul de bine evidentiat, ignorăm în general riscurile pe care fracturarea le prezintă pentru lucrători. Fiecare sondă necesită mii de tone de nisip de fracturare plin de cuarţ fin care poate penetra plămânii şi cauza silicoză incurabilă şi chiar cancer pulmonar.

Pentru a afla cât de mult se află în pericol muncitorii, Eric Esswein, expert în siguranţa şi expunerea la locul de muncă în cadrul Institutului Naţional American pentru Siguranţa şi Sănătatea Ocupaţională (NIOSH) şi-a pus o mască pe faţă şi a trecut la treabă.

NPR a raportat:

Esswein şi colegii săi au vizitat 11 locaţii de fracking din 5 state: Arkansas, Colorado, North Dakota, Pennsylvania şi Texas. La fiecare locaţie cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de cuarţ în aer. S-a dovedit că 79% din mostrele colectate depăşeau limita acceptată de expunere stabilită de agenţia lui Esswein.

Au existat unele controale la locul respectiv, precizează Esswein, care notează că “la fiecare locaţie la care am fost, muncitorii purtau măşti de gaz.”

Însă circa o treime din mostrele pe care le-au colectat aveau niveluri atât de ridicate de cuarţ, încât tipul de măşti purtate în mod obişnuit nu ofereau destulă protecţie...

Inspectorii de muncă din cadrul Administraţiei Siguranţei şi Sănătăţii la Locul de Muncă n-ar fi putut fi conştienţi de acest potenţial risc pentru muncitorii din fracking înaintea acestui studiu deoarece, dacă nu primesc o plângere sau dacă nu există un accident, ei nu pun sub observatie, în general, procesul de fracturare. Partea în care are loc instalarea unei sonde se desfasoara intr-un timp relativ scurt şi imediat dupa ce sonda incepe sa functioneze, constructorii trec la următoarea sonda.

Oficialii guvernului şi reprezentantii industriei fracturării declara că in prezent colaboreaza pentru a reduce expunerea muncitorilor. Au început cu chestiunile rapide, precum afişarea de semne de avertizare şi închiderea capacelor de la utilajele de manevrare a nisipului.

Cele mai multe mostre de cuart in aer nu doar au depăşit nivelurile recomandate de NIOSH, dar aproape jumătate dintre ele depăşeau nivelurile maxime stabilite de OSHA, iar o treime depăşeau nivelurile recomandate de NIOSH cu un factor de 10 sau chiar mai mult. Grozav! Mulţumim, draga industrie de fracturare!
Cancerul ăsta va merge de minune cu apa mea de foc!

Experţii în siguranţa la locul de muncă precizează că regulile Administraţiei Siguranţei şi Sănătăţii la Locul de Muncă (OSHA) pentru cuarţ ar trebui să permită cam jumătate din ce se permite acum dar reglementările actualizate ale OSHA s-au înţepenit în analize de mai bine de doi ani.

New York Times a criticat testarea OSHA într-un articol lung şi usturător despre eşecurile agenţiei atunci când vine vorba despre riscurile pe termen lung asupra sănătăţii: “Parţial din pragmatism, agenţia creată de Richard M. Nixon pentru a acorda o mai mare atenţie problemelor de sănătate a făcut în mare parte opusul. OSHA îşi dedică cea mai mare parte din buget şi atenţie pentru a răspunde pericolelor apărute ici şi colo în loc să prevină ucigaşii tăcuţi şi meticuloşi care, în cele din urmă, iau mult mai multe vieţi.”

Doar încă un cost murdar al acestui gaz natural “curat”.


 

Traducerea de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii